Ce fel de Europa vrem?

Noi, maghiarii din România, am așteptat mult timp să devenim membri ai Uniunii Europene.

Europa este casa noastră, îi simțim beneficiile și profităm de oportunitățile sale. Dar resimțim și deciziile proaste luate la Bruxelles.

Marea dezvoltare economică se lasă așteptată, valorile noastre tradiționale sunt uitate, iar aderarea noastră la Schengen este amânată.

Știm că UE nu are alternativă: nici pentru alte țări, nici pentru maghiari. Comunitatea noastră se așteaptă, acum, ca Uniunea Europeană să se schimbe.  UDMR solicită: o nouă abordare, un nou avânt și o nouă conducere la Bruxelles.

Trebuie să fim acolo și să încercăm să schimbăm modul în care se iau deciziile și se alocă resursele.

Normele UE de protecție a minorităților trebuie susținute, nu împiedicate!

Icon
1Normele UE de protecție a minorităților trebuie susținute, nu împiedicate!

Vom continua să luptăm pentru legislația UE privind protecția minorităților pentru că, dacă nu o facem noi, nimeni altcineva nu o va face. Vrem o UE care, nici în vremuri de război, să nu uite drepturile fundamentale ale omului și ale minorităților, care garantează folosirea limbii materne, drepturile educaționale și culturale.

Citește mai departe Mai puțin Icon
Să primim fondurile UE la care avem dreptul:

Icon
2Să primim fondurile UE la care avem dreptul:

pentru dezvoltarea localităților, pentru modernizarea școlilor și spitalelor, pentru sprijinirea fermierilor și antreprenorilor. Ne așteptăm, în continuare, ca UE să facă tot ce poate pentru a ajuta regiunile rămase în urmă să recupereze decalajele. Întotdeauna am folosit eficient fondurile europene în regiunile din Transilvania. Cu toate acestea, pentru dezvoltarea comunităților noastre într-un ritm mai rapid, trebuie să reducem complexitatea și birocrația granturilor: dorim mai puțină birocrație, mai multe resurse și continuarea programelor și a fondurilor de coeziune, care să permită recuperarea decalajelor. Suntem în favoarea implicării de către UE a autorităților locale în pregătirea acestor reforme, în special în ceea ce privește politica de coeziune și politica agricolă comună.

Citește mai departe Mai puțin Icon
Vrem ca UE să contribuie la crearea de locuri de muncă pentru tineri în țară,

Icon
3Vrem ca UE să contribuie la crearea de locuri de muncă pentru tineri în țară,

nu să îi încurajeze să caute un loc de muncă în străinătate. Sunt necesare politici publice ale UE, care contribuie la consolidarea formării profesionale și a rețelei de școli profesionale.

Citește mai departe Mai puțin Icon
Susținem, de asemenea, aplicarea principiului salariului minim european, aici, în România,

Icon
4Susținem, de asemenea, aplicarea principiului salariului minim european, aici, în România,

pentru a îmbunătăți situația financiară a familiilor cu venituri mici.

Citește mai departe Mai puțin Icon
Procesul decizional în gestionarea migrației să rămână în competența statelor membre

Icon
5Procesul decizional în gestionarea migrației să rămână în competența statelor membre

Noul pact privind migrația a păstrat sistemul de cote obligatorii, mascat sub forma unor plăți financiare. Aceasta este o soluție defectuoasă, noi dorim ca statele membre să decidă asupra acestui subiect.

Citește mai departe Mai puțin Icon
În loc să susțină exportul cerealelor ucrainene, UE ar trebui să sprijine mai mult fermierii din România și produsele locale!

Icon
6În loc să susțină exportul cerealelor ucrainene, UE ar trebui să sprijine mai mult fermierii din România și produsele locale!

Este în interesul cetățenilor europeni, inclusiv al comunității noastre, ca să protejăm fermierii europeni, iar subvențiile agricole să fie menținute și nu sacrificate de către conducerea de la Bruxelles. UE trebuie să fie atentă, în primul rând, la problemele cu care se confruntă fermierii Uniunii, nu să acorde prioritate exportului de cereale din Ucraina prin diverse măsuri.

Citește mai departe Mai puțin Icon
Mai mult sprijin pentru întreprinderile mici și mijlocii

Icon
7Mai mult sprijin pentru întreprinderile mici și mijlocii

Pandemia, apoi războiul, criza energetică și inflația ridicată au făcut ca întreprinderile mici și mijlocii să fie vulnerabile. Susținem acordarea de subvenții nerambursabile antreprenorilor pentru dezvoltare, inovare și crearea de locuri de muncă. Pentru întreprinderile care desfășoară proiecte UE, ar trebui să fie disponibile împrumuturi subvenționate garantate de stat, cu subvenții ale ratei dobânzii pentru a acoperi orice prefinanțare, cofinanțare și diferențe de curs de schimb.

Citește mai departe Mai puțin Icon
Mai puțină birocrație

Icon
8Mai puțină birocrație

Uniunea Europeană trebuie să lase antreprenorii și fermierii să facă ceea ce știu să facă cel mai bine: să producă. Să nu fie îngreunat procesul de atragerea fondurilor, să nu conteze mai mult completarea tabelelor Excel, decât crearea de valoare reală însăși.

Citește mai departe Mai puțin Icon
Tranziția ecologică trebuie să fie echitabilă, nu forțată! Aprovizionare sigură cu energie!

Icon
9Tranziția ecologică trebuie să fie echitabilă, nu forțată! Aprovizionare sigură cu energie!

UE ar trebui să își adapteze obiectivele ambițioase în materie de climă la potențialul economic și la toleranța socială a statelor membre. Conducerea UE dorește să impună reglementări care nu numai că nu sunt în concordanță cu realitatea, dar impun și sarcini uriașe pentru cetățeni, pentru fermieri, le cresc costurile, și le reduc competitivitatea. Eliminarea motoarelor cu combustie internă și electrificarea forțată a mobilității sunt greșeli majore. Noi, în schimb, suntem în favoarea diversificării tehnologice: combustibili sintetici, tehnologii hibride, cu un sprijin puternic pentru cercetare și dezvoltare. Introducerea unei taxe europene pe carbon va distruge competitivitatea industriei și va alunga investitorii. În schimb, noi susținem fabricile de înaltă tehnologie, producția industrială durabilă și exporturile care creează locuri de muncă bine plătite. Renunțarea la energia nucleară și la gazele naturale amenință securitatea energetică, noi, în schimb, sprijinim noile tehnologii durabile în care energia nucleară și gazele naturale pot continua să aibă un rol pe termen lung.

Citește mai departe Mai puțin Icon
UE nu ar trebui să protejeze ursul mai mult decât propriii cetățeni

Icon
10UE nu ar trebui să protejeze ursul mai mult decât propriii cetățeni

Numai în România, în ultimii ani, urșii au ucis 14 oameni, au rănit peste 150 și au provocat pagube de milioane de lei în ferme. Urșii au suprapopulat regiunea. Prin urmare, Bruxelles-ul ar trebui să revizuiască, cât mai curând posibil, directiva privind speciile protejate și să elimine statutul de protecție strictă a ursului brun.

Citește mai departe Mai puțin Icon
Acțiuni mai puternice împotriva extremismului!

Icon
11Acțiuni mai puternice împotriva extremismului!

Liderii Uniunii Europene trebuie să dea dovadă de forță nu față de țările din Europa de Est, ci împotriva extremismului. Adevărata atitudine curajoasă din partea liderilor UE ar fi aceea de a se angaja în lupta împotriva dușmanilor comunităților etnice minoritare, cum ar fi AUR, care îi atacă pe maghiari prin toate mijloacele.

Citește mai departe Mai puțin Icon
Ne dorim o Europă care să aibă relevanță la nivel mondial

Icon
12Ne dorim o Europă care să aibă relevanță la nivel mondial

Doar acea Europă poate oferi siguranță cetățenilor săi care își recapătă ponderea în politica mondială, rămâne competitivă din punct de vedere economic și devine inevitabilă din punct de vedere politic într-o ordine mondială în schimbare. UE trebuie să fie capabilă să își apere granițele și să își protejeze cetățenii. Susținem crearea postului de comisar european pentru apărare, dezvoltarea industriei europene de apărare și a cercetării aferente.               

Citește mai departe Mai puțin Icon