Program de bun simț

1.

Sprijinim mamele și copiii. Reducerea contribuției la asigurările de sănătate ar trebui să crească proporțional cu numărul de copii asumați. DE EXEMPLU: O MAMĂ CARE CREȘTE TREI COPII SĂ PLĂTEASCĂ DOAR 5% ÎN LOC DE 10% CONTRIBUȚIE LA ASIGURĂRILE DE SĂNĂTATE (CASS).

2.

Mai mult pentru familie, mai puțin pentru stat! Trebuie să ajutăm mamele să revină pe piața muncii: programul de CONSTRUCȚIE DE CREȘE trebuie continuat, iar munca la distanță, angajarea part-time și programul flexibil de muncă trebuie susținute. Trebuie acordate subvenții nerambursabile părinților care doresc să înceapă o afacere și TREBUIE ELIMINATĂ IMPOZITAREA MUNCII PART-TIME PENTRU PĂRINȚII CARE REVIN, CU PROGRAM REDUS, ÎN CÂMPUL MUNCII.

3.

Trebuie să oprim dezvoltarea inegală a țării! PÂNĂ ÎN 2035, FIECARE LOCALITATE DIN ȚARĂ TREBUIE SĂ AIBĂ SERVICII MEDICALE, APĂ CURENTĂ, CANALIZARE, DRUMURI ASFALTATE ȘI INTERNET

4.

Acasă pentru câți mai mulți cetățeni. Trebuie să asigurăm locuințe de calitate și accesibile atât pentru familiile cu copii, cât și pentru tinerii la început de carieră și persoanele cu venituri reduse. De aceea, PÂNĂ ÎN 2035 AUTORITĂȚILE LOCALE TREBUIE SĂ CONSTRUIASCĂ 100.000 DE LOCUINȚE CARE POT FI DATE ÎN CHIRIE.

5.

ȘCOALĂ, NU UZINĂ. MAXIM 30 DE ORE PE SĂPTĂMÂNĂ DE ȘCOALĂ! BACALAUREAT ECHITABIL DIFERENȚIAT (PE DOUĂ NIVELURI)! Elevii adolescenți sunt suprasolicitați. În medie, petrec 36 de ore pe săptămână la școală, la care se adaugă cel puțin 2 ore zilnic pentru teme. Astfel, la doar 14 ani, petrec mai mult timp la școală decât adulții la locul de muncă.

6.

MANUALE MAI BUNE DE LIMBA ROMÂNĂ PENTRU ELEVII MAGHIARI! Este atât în interesul comunității maghiare cât și a întregii țări ca toți copii să învețe bine limba română. În decurs de patru ani, programa de limba română pentru liceu trebuie modificată astfel încât să asigure utilizarea activă a limbii române pentru elevii maghiari.

7.

TREBUIE REDUS IMPOZITUL PE MUNCĂ. Statul să încurajeze munca, și să descurajeze fuga de muncă. În România, impozitul pe muncă este cel mai mare din Uniunea Europeană, iar colectarea TVA-ului este cea mai scăzută. Impozitele nu trebuie majorate, ci colectate.

8.

INTRODUCEREA SALARIULUI BAZAT PE PERFORMANȚĂ, pe lângă cel pe oră: să conteze nu doar cantitatea muncii, ci și eficiența și rezultatele acesteia.

9.

Asigurare de sănătate echitabilă pentru toți! TREBUIE PLAFONATĂ SUMA CONTRIBUȚIEI LA ASIGURĂRILE DE SĂNĂTATE (CASS).

10.

ELIMINAREA SUPRATAXĂRII PENTRU MUNCA PART-TIME: dacă lucrezi 2 ore, să nu plătești taxe ca și când ai munci 8 ore.

11.

Să nu existe dublu standard: INSTITUȚIILE STATULUI SĂ PLĂTEASCĂ PENALITĂȚI PENTRU ÎNTÂRZIERI, dacă au datorii – nu doar cetățenii.

12.

Nici după 20 de ani nu există 150 km de autostradă continuă în Nordul Transilvaniei. MAI MULTE AUTOSTRĂZI, MAI PUȚINE SCUZE!

13.

Mai mult respect pentru pacienți, mai puțin timp de așteptare în spitale: fiecare instituție medicală trebuie să implementeze PROGRAMAREA DIGITALĂ.

14.

Trebuie mărit numărul clinicilor ambulatorii și a centrelor medicale de permanență care să reducă supraîncărcarea unităților de primiri a urgențelor din spitale. Mai multe resurse trebuie alocate prevenției bolilor canceroase.

15.

MAI MULTE PRODUSE LOCALE, MAI PUȚIN IMPORT. Industria de prelucrare internă trebuie să fie declarată un sector strategic. Este necesar să se aloce mai multe fonduri și subvenții.

16.

Susținem microîntreprinderile. Micul antreprenor SĂ AIBĂ UN SISTEM FISCAL SIMPLU ȘI TRANSPARENT. De aceea, trebuie menținut pragul de impozitare în vigoare.

17.

CETĂȚEANUL NU ESTE POȘTAȘ. Instituțiile să ceară documentele unele de la altele, nu de la cetățean.

18.

CETĂȚEANUL SĂ NU PLĂTEASCĂ pentru serviciile oferite de angajații plătiți de stat. Să eliminăm taxele inutile (ex. schimbarea actelor de identitate, extrasul de carte funciară etc.).

19.

O țară mai curată, nu doar amenzi! STATUL SĂ NU-I AMENDEZE PE CEI CARE COLECTEAZĂ SELECTIV DEȘEURI CU TARIFE MAI MARI PENTRU GUNOI. Să nu amendeze magazinele rurale, ci să susțină implementarea unui sistem de returnare a garanției și în localitățile mici.

20.

SĂ DESFIINȚĂM INSTITUȚIILE care creează mai multe probleme decât rezolvă: de exemplu, prefecturile, trezoreria, agențiile fiscale regionale. Cu mai puțini birocrați, rămân mai mulți bani pentru comunitățile locale.

21.

Nu țara are capitală, ci capitala are țară. Bucureștiul, ca un balaur, devorează tot. Să ne recuperăm ceea ce ne revine: VENITURILE REALIZATE LA NIVEL LOCAL SĂ RĂMÂNĂ LA COMUNITĂȚILE LOCALE.

22.

SĂ ÎMPIEDICĂM CENTRALIZAREA! Bucureștiul vrea și mai multă putere pentru sine. Județele actuale ar fi desființate și comasate în 8 mega-județe, pe structura celor 8 regiuni de dezvoltare existente. Vor să desființeze comunele cu mai puțin de 5.000 de locuitori și orașele cu sub 10.000 de locuitori, iar zonele metropolitane ale marilor orașe vor fi absorbite de centru. Aceasta ar dezavantaja pe toată lumea, deoarece relaționarea cetățenilor cu autoritățile devine mult mai dificilă.

23.

STATUL SĂ RETROCEDEZE PROPRIETĂȚILE CONFISCATE ÎN COMUNISM – nu să renaționalizeze bunurile deja retrocedate.

24.

Identitatea regională este o resursă, nu un pericol. UTILIZAREA PUBLICĂ A LIMBII MAGHIARE conform legilor în vigoare trebuie respectată.

25.

Statul român să folosească toate resursele și energia pe care le consumă împotriva simbolurilor noastre pentru a ajuta comunitățile românești din Ucraina și Valea Timocului.